Ікра минтая: 5 цікавих фактів про суперпродукт, який ми даремно недооцінюємо

Ікра минтаю
Важливі факти про одну з найпопулярніших у світі риб.

Факт 1. Йдеться про ікру однієї з найпопулярніших у світі риб – минтая, який не вирощується на фермах, а живе лише на волі, у холодних водах північних морів і за своє життя пропливає тисячі кілометрів у пошуках їжі. Раціон минтая складають лише натуральні морепродукти: планктон, кальмари, дрібні рибки.

Факт 2. Враховуючи кількість корисних речовин, сконцентрованих в ікрі минтая, її сміливо можна назвати суперфудом (не забуваємо, що кожна ікринка – це зародок, який містить усе необхідне для повноцінного розвитку малька!) Дивно, але всього у 15 г ікри минтая міститься:

  • 3,3 г кальцію (що становить рекордні 254% від добової норми людини)
  • 1,7 мкг вітаміну B12 (71% від добової норми – теж вражаюча цифра)
  • 3,35 г білка (6,7% від добової норми)

Факт 3. Що найважливіше, 15 г ікри минтая також вміщують 350 мг Омега-3 – унікальних поліненасичених кислот. Доведено, що ці жирні кислоти життєво необхідні організму людини, але не виробляються в ньому. Пам'ятаєте риб'ячий жир, який нам давали у дитинстві? Так ось, набагато приємніша на смак ікра – це справжній «концентрат» Омега-3. Для порівняння: щоб отримати вищезгадані 350 мг цих кислот, треба з'їсти 100 г самого минтая, 200 г тріски, або більше 1 кг пангасіуса!

Факт 4. Ікра минтая, яку ми сприймаємо як «бідного родича» традиційно популярної у нас червоної ікри, на східній кухні, навпаки, вважається дорогим і вишуканим делікатесом. У Японії та Кореї отримати баночку ікри минтая у подарунок – дуже престижно. Ікру широко використовують у суші-ресторанах як інгредієнт багатьох страв, назви яких ми навіть не чули. Наприклад, тарако (ікра з додаванням солі) та ментайко (ікра, приправлена спеціями). Таку «облагороджену» ікру додають до рису та подають з овочами та місо-супом.

Факт 5. Уся представлена на ринку України ікра минтая постачається з США (штат Аляска). Жодних підробок та контрабанди. А це гарантія того, що цей продукт (як і сам минтай) абсолютно безпечний для споживання в їжу. Департамент охорони навколишнього середовища Аляски регулярно перевіряє місцеві морепродукти на вміст токсинів та важких металів.

Висновок: терміново включаємо ікру минтая у свій раціон! Цей недооцінений суперпродукт допоможе збагатити вітамінами та мінералами звичні для нас страви. А якщо хочете продемонструвати свої кулінарні здібності або приготувати щось ексклюзивне для святкового столу, дивіться рецепти на посиланням. Приємного апетиту!

Гужери з ікрою минтая

Максим Чмерковський
Попередній матеріал

Після трьох викиднів і років болю: Максим Чмерковський знову стане батьком!

Мартін Скорсезе
Наступний матеріал

Мартін Скорсезе записав відеозвернення, щоб підтримати українців

Новини партнерів